Streaming

Wat is streaming?

In de afgelopen jaren is er heel wat veranderd aan de manier waarop mensen, en dan vooral jongeren, muziek luisteren. Dit is streaming. Hierdoor kan je muziek afspelen op je computer, je smartphone of tablet, zonder dat je de bestanden moet downloaden of cd’s en singles moet kopen. Dat kan gratis, of in de vorm van een abonnement. Een soort onbeperkte radio waarop je alle muziek naar keuze terugvindt en afspeelt wanneer jij het wil. Vergelijkbaar met Youtube, maar dan zonder beeld.

Welke streamingdiensten zijn er allemaal?

Spotify

De grootste is Spotify. Dit is een streamingdienst waarbij je  toegang hebt tot een muziekcollectie van miljoenen nummers, maar je kan een deel van deze nummers ook offline toegankelijk maken (niet in de gratis versie). Het is de populairste streamingdienst ter wereld met bijna 160 miljoen gebruikers, waarvan bijna de helft een betalend abonnement heeft. Spotify is beschikbaar in maar liefst 65 landen.
Het kost je niets om een afspeellijst met leuke muziek te maken. Je luistert ook zo naar de nieuwste tracks of albums van je favoriete artiest. De toegang tot zo’n uitgebreide muziekbibliotheek is op zichzelf al de moeite waard. Wil je naar je muziek kunnen luisteren zonder reclame, ook offline, en wil je zoveel nummers kunnen overslaan als je wilt? Dan is het slim om een abonnement van 9,99 euro per maand te nemen.

Apple Music

Apple Music is een muziekstreamingsdienst van Apple. Deze dienst gaat de strijd aan met gevestigde namen als Spotify, Deezer en Tidal en is sinds 2015 beschikbaar in honderd landen. Hier kan je voor een tientje per maand onbeperkt muziek en muziekvideo’s streamen, je krijgt persoonlijke aanbevelingen, je kan 24/7 radio luisteren en het platform biedt alles om je favoriete artiesten te volgen. Dat kan allemaal al lang via bijvoorbeeld Spotify, YouTube, Facebook en Instagram, maar met Apple Music worden al deze verschillende apps gebundeld in één dienst, ondergebracht in de Muziek-app in iOS en in iTunes. Ga je Apple Music gebruiken, dan vind je straks je gehele collectie terug in deze apps: liedjes die je hebt gekocht in de iTunes Store, die je gedownload of overgezet hebt vanaf een cd evenals alle muziek die je kunt streamen en offline kunt opslaan. Het wordt op dit moment gezien als de grootste concurrent van Spotify.

Deezer

Deezer is een muziekstreamingdienst uit Frankrijk. De dienst is veel minder populair dan Spotify, maar doet eigenlijk min of meer hetzelfde. Ook bij Deezer kan je gratis naar muziek luisteren, maar als je reclamevrij wilt luisteren, heb je ook een abonnement nodig van 9,99 euro per maand.
streaming

Voor en nadelen

Muziek streamen kent natuurlijk voor- en nadelen. Zo is het erg gemakkelijk om muziek te streamen, je hoeft geen ingewikkelde software te downloaden of te installeren. In de meeste gevallen kun je zelfs gewoon in je browser gratis muziek streamen. Daarnaast zijn ook de applicaties voor je iPhone of Android smartphone waarmee je muziek streamt erg gebruikersvriendelijk.
Ook het aanbod, het aantal liedjes waar je uit kunt kiezen, is een groot voordeel van het streamen van muziek. De grotere websites en muziekdiensten bieden grote aantallen volledige albums en losse liedjes aan. Een laatste grote voordeel van muziek streamen is het vaak gratis maar bijna altijd legaal is.
Nadelen van het streamen van muziek is dat je de muziek niet echt op je computer hebt staan. Je kunt niet eenvoudig iemand anders een liedje dat jij te gek vindt doorsturen. Ook de abonnementskosten die horen bij een streaming muziekdienst zijn een nadeel. Wil je gratis muziek streamen dan kan dat vaak alleen via websites als Youtube of Grooveshark. Een laatste nadeel van het muziek streamen op je iPhone of smartphone is uiteraard het hoge dataverbruikt dat hoort bij muziek streamen.
 
 
 
 
 
 
 

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Tseard van SkillsUni

Online

Hi! :), ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?

14:15
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Nog geen account?