fbpx

Hoe krijg je een signature sound?

Hoe kan ik mijn eigen signature sound ontwikkelen?

Het ontwikkelen van je unieke eigen signature sound als artiest/producer/DJ is één van de beste dingen die je voor je merk/naam kunt doen. Het is de reden waarom mensen je leuk vinden op Facebook, of je volgen op Soundcloud. Als je een unieke sound hebt (en mensen die dat leuk vinden), krijg je fans die elke keer opnieuw verlangen naar een nieuwe release. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

signature sound

 

Luister naar muziek die je leuk en niet leuk vindt

Afgezien van het produceren van muziek, is het luisteren naar muziek een geweldige manier om je repertoire op te bouwen van wat je leuk en niet leuk vindt.

Een uniek geluid komt van een unieke smaak en een unieke smaak komt van het luisteren naar veel muziek. Eerst moet je luisteren naar muziek die je leuk vindt. Vraag jezelf af waarom je bepaalde nummers leuk vindt. Wat valt op? Waarom blijf ik luisteren?

En op dezelfde manier moet je naar muziek luisteren die je niet leuk vindt. Als je een nummer tegenkomt waarvan iedereen lijkt te houden, maar jij niet, vraag je dan af waarom je het niet leuk vindt. Wat weerhoudt me ervan om dit leuk te vinden? Heeft het te maken met het arrangement? Het gebruik van bepaalde geluiden?

Vervolgens pas je dit toe op je eigen muziek. Je gooit bepaalde geluiden en ideeën weg en neemt andere op. Het ontwikkelen van jouw eigen smaak is noodzakelijk om een signature sound te hebben.

Wees geduldig

Geduld is noodzakelijk. Omdat een eigen sound bestaat uit microverschillen, kleine keuzes en aanpassingen die voortkomen uit smaak, heeft het tijd nodig om zich te ontwikkelen. Je smaak heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en hoe meer je bekend wordt met verschillende productiegebieden, zul je je beseffen dat je meer en meer van deze aanpassingen kunt maken.

Een eigen signature sound hoort niet voor de hand te liggen. Het moet niet zo zijn dat je dit al weet voordat je leert hoe je een EQ, compressie of basistheorieën kunt gebruiken. Zelfs als het je lukt om een uniek geluid te creëren voordat je een goede producer bent, zou het niet veel uitmaken, want de muziek zou toch niet goed klinken.

Dus, neem dat niet als ontmoediging, maar besef dat het veel tijd kost. Vaak jaren.

Andere mensen zullen je sound opmerken voordat jij dat doet

Ik wist niet dat ik een signature sound had totdat iemand het mij vertelde. In feite ben ik nog steeds niet zeker of ik dat wel heb.

Het is een feit dat andere mensen je unieke sound zullen opmerken voordat jij dat doet. Ze zullen het misschien niet altijd zeggen, maar ze zullen het wel merken. Het is hetzelfde met trainen of proberen fit te worden. Andere mensen merken het eerder omdat ze je niet elke dag zien, terwijl jij dagelijks naar jezelf in de spiegel zit te kijken en jezelf vergelijkt.

Wanneer je vaak muziek maakt, is het moeilijk om vooruitgang en verandering te horen. Het is moeilijk om te weten wanneer je een signature sound hebt. Gelukkig zijn er twee testjes die je hiervoor kan doen:

  1. Vraag je vrienden: “Is er een bepaald geluid of element dat telkens terugkomt in mijn muziek?”
  2. Doe een blinde test met iemand met een track luistert die jij hebt gemaakt en een andere track van iemand anders. Kijk of ze kunnen vertellen welke van jou is.
    Dit werkt meestal alleen met mensen die niet te dicht bij je staan, dus vraag het niet aan je moeder of iemand die je zal vertellen wat je wilt horen

Is een ‘signature sound’ juist goed of slecht?

Tevredenheid is niet iets makkelijks als we over muziek praten. Wanneer een nieuw nummer van een bepaalde artiest wordt uitgebracht, is dat geweldig – maar wat nu? Brengt de artiest een nummer uit dat weer hetzelfde is, of iets heel anders?

Het is een groot ding wanneer een artiest naar buiten komt met een totaal nieuw geluid. Het is nieuw en opwindend en we willen allemaal luisteren. Maar wat gebeurt er wanneer ze hun volgende nummer of album uitbrengen? Als het precies hetzelfde klinkt als het vorige, zullen we klagen dat het herhalend is. Maar als het volledig van koers verandert, zullen we waarschijnlijk ook klagen. In principe is het goed of slecht om een ‘kenmerkend geluid’ te hebben, maar hoe ver kun je hierin gaan?

signature sound

Als je gaat kijken naar de Chainsmokers,  heeft hun nummer ‘All We Know’ de kenmerkende drop aan het einde van het refrein, een formule die ze ook hebben gebruikt voor hun nummers Don’t Let Me Down, Roses en Closer. Maar goed, als je nummer op nummer naar de 1e plaats gaat, wil je dat succes herhalen natuurlijk. Hetzelfde geld voor Major Lazer, die staan over het algemeen bekend om hun Caribische/Dancehall invloeden in combinatie met omhoog gepitchte vocal samples in de drop.

In dit geval is er is geen antwoord en geen oplossing en velen zullen het hier misschien niet mee eens zijn. Het is waar dat wat er ook gebeurt, of een artiest zich nu in nieuwe genres waagt, of dat ze blijven bij hun sound, wij als mensen zullen gaan klagen en zijn gauw bang voor verandering. Het is niet mogelijk dat een artiest altijd een kenmerkend geluid kan behouden zonder herhalend te klinken, en er is ook geen manier waarop een artiest zonder critiek voortdurend kan veranderen.

signature sound

Conclusie

Een signature sound is iets dat je onderscheidt van de rest, het geeft je een voorsprong als het gaat om marketing en leidt tot veel kansen. Het duurt echter ook lang om dit te ontwikkelen en het kan ongelooflijk stressvol zijn als je er de hele tijd mee bezig bent. Wees op je hoede, maar raak er niet door geobsedeerd, het zal vanzelf komen.

 

 

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Tseard van SkillsUni

Online

Hi! :), ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?

09:11
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Nog geen account?