Referentie VST’s

Referentie, waarom heb je het nodig?

Referentie is een zeer nuttig hulpmiddel bij het mixen/masteren van een nummer. Het helpt je bij het nemen van de juiste beslissingen.

Na uren en uren luisteren naar een nummer, wennen je oren aan het geluid van je mix. Door je nummer te vergelijken op verschillende geluidssystemen, kun je de problemen in je mix herkennen die je anders niet zou opmerken.

Enkele vragen die je jezelf bij het gebruik van referentie kan stellen zijn:

 • Zijn de vocalen teveel of te weinig aanwezig?
 • Is de kick te luid?
 • Komen de lage frequenties goed door?
 • Hoe kunnen reverb en delay en andere ruimtelijke effecten worden vergeleken?
 • Hoe verhoudt de balans zich tot andere nummers in een vergelijkbaar genre?
 • Is het stereobeeld breed genoeg?

Terwijl het in de eerste plaats natuurlijk goed is je mix op verschillende monitoren en geluidssystemen te checken, zijn er tegenwoordig ook VST’s die je kan gebruiken zodat je ervoor kan zorgen dat je mix op elk systeem goed zou moeten klinken. Om jullie hierbij te helpen heb ik 3 VST’s gevonden die je kunnen helpen bij referentie van je mixen.

AUDREIO

referentievst

Je kan nu heel gemakkelijk je mixes op je IPHONE checken zonder dat je je track hoeft te bouncen of bestanden naar je telefoon moet sturen.

Het zijn soms de eenvoudigste ideeën die je aandacht trekken. Audreio is zo’n idee: een manier om audio van een desktop DAW rechtstreeks naar een ander apparaat te streamen en op te nemen, of het nu je telefoon, je iPad of een andere computer is. Je vraagt je waarschijnlijk af wat er zo speciaal is aan het streamen of verzenden van bestanden – doen we dat niet de hele tijd? Nou, het voordeel van Audreio is dat het dit doet vanuit je DAW. Je kunt mixen, bounces of ideeën doorsturen naar andere apparaten zonder je DAW te verlaten, met behulp van een plug-in die deze via internet of een kabelverbinding zal streamen. De voordelen zijn gemak, gemak en snelheid. Je kunt een mix in bijna realtime naar een collega streamen; ze kunnen luisteren of opnemen aan het einde, opmerkingen maken, wijzigingen aanbrengen en deze terugsturen, allemaal binnen een speciale app.

De Audreio-plug-in is beschikbaar als effect- en instrument plug-in als AU, 64-bit VST2 / VST3 en AAX voor zowel OS X als Windows, en werkt in alle belangrijke DAW’s zoals Pro Tools, Logic, Live, Cubase, Studio One , Digital Performer, FL Studio, SONAR en meer.

De plug-in kost $25 USD en de app is gratis te downloaden in de App Store.

Meer informatie

REFERENCE

referentievst

Ooit het gevoel gehad dat je mix niet zo goed klonk als je referentie? Het kan frustrerend zijn als je niet precies weet hoe je je muziek kunt vergelijken met je favoriete mixen. Daarom hebben de mensen bij Mastering The Mix de plug-in REFERENCE gemaakt. Het zit vol met krachtige tools en zorgt ervoor dat je dichter dan ooit bij het geluid van je favoriete muziek helpt te komen.

Overzicht van de belangrijkste functies:

 • Vergelijk uw mix of master met maximaal 20 referentietracks.
 • Met de krachtige Level Match-tool kan je de hardheid van jou nummer en je referenties onmiddellijk en nauwkeurig afstemmen. Dit is cruciaal voor een goede vergelijking.
 • Toevoegen, verwijderen in het Trinity Display om in te zoomen op de complexe verschillen tussen jouw mix en je referenties.
 • De niveaulijnen in het Trinity-display vertellen jou hoeveel waargenomen volume een bepaalde frequentieband heeft vergeleken met dezelfde frequentieband in jouw referentiespoor.
 • De Stereo Spread in het Trinity Display geeft de stereobreedte van zowel jouw originele nummer als de referentie in elke frequentieband weer.
 • De Punch Dots in het Trinity-display zullen je vertellen hoe het dynamische bereik op korte termijn van je nummer zich verhoudt tot het korte-termijn dynamische bereik van je referentie in elke frequentieband ..
 • De tijdbesparende Auto Align-knop geeft aan of je verschillende versies van dezelfde song hebt en lijnt deze automatisch uit, zodat je naadloos tussen deze nummers kan schakelen.
 • Met Wave Transport kan je meerdere loops maken, zodat je snel verschillende secties van jouw track kunt vergelijken met je referentie.
 • Scherp retina-display met aanpasbaar venster en compacte modus.
 • Eenvoudig in te stellen, met gebruiksvriendelijke, niet-technische bedieningselementen. Interactieve tooltips kunnen worden geactiveerd in de instellingen voor meer informatie.

Meer informatie

AUDIFIED MixChecker

referentievst

Iedereen die muziek voor het publiek mixed, moet ervoor zorgen dat hun mixen geweldig klinken in elke omgeving. Dat moet snel en gemakkelijk gebeuren. De consumenten, de mensen waar je jouw muziek voor mixed, gebruiken vaak geen grote en hi-fi studiomonitoren. Ze kijken tv, luisteren naar muziek in hun auto’s. Ze gebruiken zelfs hun laptop-luidsprekers, tablets en smartphones of hun oordopjes. Je hebt een mix nodig die geweldig klinkt, ongeacht de omstandigheden en verschillende systemen die je publiek gebruikt.

MixChecker-functies zijn verdeeld in twee secties. The Simulation biedt akoestische modellen van verschillende apparaten en klassieke referentiemonitoren. Als je op een enkele knop drukt, worden jouw monitors in het geselecteerde apparaat geplaatst. Niet alle studiomonitors leveren een vlakke frequentierespons. Daarom hebben ze ook de sectie Compensatie toegevoegd. Je kunt het tegen MixChecker zeggen, gebruik 5 “of 8” inch luidsprekers of een koptelefoon. Dat zal het resulterende geluid aardig veranderen. De knop Bypass schakelt alle verwerking uit. Wanneer deze is verlicht, komt alleen het schone signaal via MixChecker binnen.

Meer informatie

Conclusie

Het gebruik van referentie tracks kan het mixen van je muziek zoveel eenvoudiger maken. Het is de moeite waard om tijd te investeren in wat één van de belangrijkste mix  hulpmiddelen zou kunnen zijn die je ooit zal gaan gebruiken. Als je leert om referenties te gebruiken, heb je een mooi begin om mee te werken richting een einddoel dat op elk geluidssysteem goed zal klinken.

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Tseard van SkillsUni

Online

Hi! :), ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?

14:52
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Nog geen account?