Hoe je een carrière als muziekproducer kunt opbouwen

Hoe start je een carrière als muziekproducer?

Als je van muziek houdt en je voor jezelf bepaald hebt dat je er jouw werk van wilt maken, zou het moeilijkste deel misschien niet zijn om ervoor te gaan, maar om erachter te komen en te kiezen hoe je dit voor jezelf aan gaat pakken. Hieronder heb ik een aantal punten voor jullie die jullie wat richting en houvast kunnen geven.

muziekproducer carrière

1. Bepaal wat succes voor jou is

Je hebt duidelijke doelen nodig voordat je ze kan bereiken. De bredere doelen zijn meestal eenvoudiger. “Ik wil leven van muziek maken.” Natuurlijk, prima. Maar misschien kan het wat specifieker. Voor wie wil je muziek maken? Waar wil je bekend om staan? Met wie wil je samenwerken? Maak grotere doelen en kortetermijndoelen.

Mijn grote doelen zijn het verbeteren van de carrières van de klanten waarmee ik dan zou werken, ik wil graag samen met klanten aan een product werken waar je beide van zou kunnen groeien. Mijn huidige kortetermijndoelen zijn om contacten te maken met een aantal specifieke artiesten, het krijgen van plaatsingen van geproduceerde nummers en onderhandelingen afdwingen over publishing, labels.

2. Zet je trots opzij en zorg voor een begroting

Elk bedrijf heeft een opstartkapitaal nodig en zal kosten blijven krijgen. Mijn bedrijfsmodel vereist een thuisstudio van hoge kwaliteit waar ik al mijn producties kan doen. Ik heb daarvoor ook aardig wat moeten investeren. Mijn bedrijfsmodel vereist ook dat ik budget heb voor reiskosten, onderhoud en sociale uitgaven. Muziek is een lastig veld om inkomsten uit te genereren, zorg dus voor stabiele inkomsten.  Ik ben begonnen met kleine productie en mix opdrachten voor €50 euro. Je moet klein beginnen en een netwerk opbouwen met de klanten waarmee je werkt, dit zal je later alleen maar positieve dingen opleveren. Ik waardeer alle klanten/opdrachtgevers en iedereen waarmee ik heb gewerkt heel erg, ik kan een fatsoenlijk leven leiden met iets wat ik allerliefste doe.

3. Stel een team samen

De welbekende quote zegt het al “Teamwork makes the dream work”. Muziek is een teamsport. Als je een getalenteerde en ambitieuze mixer bent, zoek dan een aantal getalenteerde producers en artiesten op waarmee je kan samenwerken. Je leert, groeit en slaagt samen. Zorg ervoor dat je mensen opzoekt waar je goed mee bent, want je zult (hopelijk) een tijdje lang met ze werken. Als je niet kunt rondkomen en opschieten, zal het niet werken. Als je alleen maar met mensen bent waarmee je aan het rondhangen en chillen bent, mis je het belangrijkste doel: dingen voor elkaar en klaar krijgen. Werk hard en blijf gemotiveerd.

muziekproducer carriere

4. De wijde wereld ingaan

Ze zeggen: “Je kunt nooit beroemd worden in je geboortestad.”  Mwa, maar je kunt zeker niet beroemd worden in je eigen huis. Als je muziek produceert, heb je drie prioriteiten:

  • De daadwerkelijke muziek maken
  • Zorgen dat er inkomsten binnenkomen
  • Je gezicht laten zien en zorgen dat je muziek gehoord wordt

Natuurlijk is de vraag die iedereen dan stelt: “Oke, maar moet ik dan naartoe?”

Als je als mix engineer aan de slag wil gaan, moet je opzoek gaan naar mensen die hun nummers gemixed willen hebben. Je moet ervoor zorgen dat je bij een studio terecht komt. Als je muziek wilt produceren, moet je artiesten en A&R’s ontmoeten. Die mensen zijn overal, ga zoeken naar publishers, adressen van platenlabels enzovoort. Het krijgen van deze informatie kan een beetje graven zijn, maar het is toegankelijk en vindbaar. Waarschijnlijk zal je de woorden “Nee” of “Ik ben druk” vaak te horen krijgen, maar dat is niet erg. Dat is waarom je er gewoon veel op uit moet gaan. Er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in het ontwikkelen en verbinden van muziekproducer.

Waar het op neerkomt is: ga op zoek naar potentiële kansen vinden en maak van dat potentieel een echte kans. Zelfs als dit betekent dat je op het laatste moment € 600 moet betalen om voor een studiosessie naar Miami te vliegen.

5. Blijf doorgaan

We horen veel over hele jonge artiesten die erg succesvol worden, of de sensationele succesverhalen die binnen 1 dag kunnen gebeuren. De reden dat we dit meekrijgen, is dat wanneer het gebeurt, het iets is waar mensen graag nieuws over schrijven. In werkelijkheid is het zeer zeldzaam dat mensen plotseling van de ene op andere dag succes hebben. De meeste mensen werken zich een weg omhoog, vol met missers, fouten en leermomenten. Het duurt ongeveer 5 jaar om goede zaken te doen. Muziek is meestal nog lastiger te bereiken. Vooral als je zingt of muziek produceert.

Er zijn dingen die je kan doen om het proces te versnellen. Verzamel de juiste mensen om je heen die je verder kunnen helpen, leg contacten, ga gesprekken aan. Zorg dat jij jouw doel bereikt.

En tot slot..

6. Word echt heel goed in wat je doet

Dit is de bottom line. Muziek is geen gemakkelijke industrie. Het kost talloze uren oefenen en verfijnen van je techniek, of je nu een drummer, songwriter, zanger of producer bent. Zeer weinig mensen worden er goed in geboren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zullen contacten en geld je carrière niet met zekerheid vastzetten. Het kan ook geen kwaad om onderweg een aantal andere gerelateerde vaardigheden/skills op te pikken die je weer kan gebruiken als een back-up.

Blijf creëren, oefenen, jezelf uitdagen en leren (het lezen van onze blogs en tips is een goed begin). Wees volhardend, plaats jezelf op de juiste plek, beschik over de nodige middelen, verzamel goede mensen om je heen en je bereikt de doelen die je hebt uitgestippeld. Het is gewoon een kwestie van tijd, blijf werken en je zal beloond worden.

muziekproducer carrière

Mocht je nog meer willen weten over dit onderwerp, bekijk dan ons andere blog over “geld verdienen met muziek“.

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Blended Learning SkillsUni

Nog geen account?