Hoe Hip-Hop de Top 40 overnam

De top 40 wordt door de Hip-Hop gedomineerd

Het is officieel. Hiphop en R&B hebben de top 40 overgenomen als het grootste genre op dit moment. Een muziekrapport van Nielsen wees uit dat acht van de top tien meest populaire albums van het afgelopen jaar hip-hop of R&B-platen waren, in vergelijking met andere genres als Rock, Pop. Artiesten als Kanye West, Beyonce, Drake en Bruno Mars domineren al langer de mainstream met hun muziek. Maar nu zijn hun genres officieel de allergrootste. Maar hoe is deze transformatie tot stand gekomen?

Muzikale grenzen zijn vervaagd

In zekere zin is het niet logisch om te stellen dat Hip-Hop met de Pop muziek van nu aan het strijden is om wie het bestverkopende muziek genre is. Het is beter om te zeggen dat Hip-Hop de popmuziek heeft beïnvloed. Popmuziek is nu Hip-Hop/R&B, in veel gevallen. Zelfs Ed Sheeran, wiens album bovenaan de hitlijsten stond en als een popartiest werd beschouwd, heeft Hip-Hop/R&B in zijn songs verwerkt. Taylor Swift, wiens album meer exemplaren verkocht dan wie dan ook, heeft ook grote invloeden van dit genre in haar muziek verwerkt. R&B en hip-hop zijn zo’n groot onderdeel van populaire muziek dat het voor een mainstream-album niet ongebruikelijk is om een beetje zoals Hip-Hop te klinken. En dat is een bewijs van het succes van het genre op dit moment.

top 40 hip-hop

Van alternatief naar toekomstperspectief

Er was een tijd dat hip-hop alleen leek te bestaan ​​in een alternatief universum voor de reguliere top40. Sommige artiesten, zoals Snoop Dogg en Eminem, hadden een crossover-succes. Terwijl anderen, zoals Rakim en Big Daddy Kane, op zichzelf enorme sterren waren zonder ooit volledig over te steken naar, of invloeden te gebruiken van een ander genre. De grootste rappers van onze tijd zijn bekende namen. Zelfs je oma heeft weleens gehoord van Kanye West. 😉 Toen Biggie Smalls rapte “You never thought hip-hop would take it this far” in 1994, richtte hij zich tot een aantal critici die dachten dat hip-hop maar een rage/hype zou zijn. Maar misschien was hij zelfs verrast geweest om te zien hoe ver hip-hop het de dag van vandaag gemaakt heeft in de top 40. Kanye West en Drake zijn op dit moment 2 van de grootste muzikale iconen, met nog meer rappers zoals Kendrick Lamar en indie-rappers zoals Chance the Rapper. Deze rappers zijn ​​naast R&B artiesten zoals Beyonce, Rihanna, Bruno Mars en The Weeknd, de grootsten ter wereld, ongeacht het genre. Dit, in combinatie met de invloed van Hip-Hop op de top 40, maakt het gemakkelijk om te zien hoe bijvoorbeeld rockmuziek als het grootste muziekgenre ter wereld is ingehaald.

De invloed van streaming

De reden dat steeds meer van deze hip-hop nummers in de top 40 verschijnen, is eenvoudig te verklaren. Dit komt doordat er een beslissing is genomen om streaming en digitale nummers mee te laten tellen. Mainstream charts bevatten nu track-equivalenten, wat betekent dat 150 streams van een nummer gelijk staat aan één verkocht nummer. Mensen luisteren steeds meer naar muziek via services zoals Soundcloud, Spotify, Apple Music en zelfs YouTube. Deze verandering in de top 40 charts goed te zien.

Het is daarom ook alleen maar logisch dat hip-hop muziek al snel alle streamingplatforms domineert. Gebruikers van streamingdiensten zijn jong en het is geen geheim dat hip-hop sneller de jongeren weet aan te trekken. Streamingdiensten zijn ook gratis (Soundcloud) of goedkoop (Spotify-abonnementen kosten €5 per maand voor studenten).

top 40 hip-hop

(Je ziet dat fysieke releases als LP’s & CD’s de afgelopen jaren enorm achteruit zijn gegaan. Streaming en digitale verkoop hebben daarentegen een enorme groei doorgemaakt.)

Wil jij meer weten over het verdienen van geld door streaming? Lees ons andere blog dan hier

Soundcloud rappers

Een platform als Soundcloud zorgt tegenwoordig voor een heel gemakkelijk podium. Jongeren/rappers die nummers in hun slaapkamer maken, kunnen hun muziek naast multi-platina-artiesten hebben staan. Een “hussle” mentaliteit is altijd al een belangrijk onderdeel van hip-hop geweest als genre. Het is dus logisch dat Soundcloud de meest ideale plek is om nieuwe nummers en mixtapes uit te brengen. In de hoop zo een nachtelijke sensatie te worden.

In januari van dit jaar is er een telling gedaan van de meest gestreamde nummers aller tijden van Soundcloud. Maar liefst 41 van 50 nummers vielen in de categorie hip-hop.

De invloed van hip-hop op Nederland

Ook in Nederland wordt veel naar hip-hop op Spotify geluisterd. Acht van de top tien meest beluisterde artiesten van het afgelopen jaar waren zelfs Nederlandse rappers (Jaarlijkse cijfers Spotify).

Meest beluisterde artiesten op Spotify in Nederland 2018:

1.     Josylvio

2.     Ronnie Flex

3.     Lil’ Kleine

4.     Frenna

5.     Bizzey

6.     Drake

7.     Boef

8.     Broederliefde

9.     Ed Sheeran

10.   Sevn Alias

Nederlandse hip-hop is niet meer ‘aan het opkomen’, het domineert ook de top 40 van ons land. De cijfers van Nederlandse hip-hop zijn extreem, per nummer worden er al gauw miljoenen streams gepakt. Records na records worden verbroken. Een van de geheimen achter dit enorme succes zijn de afspeellijsten van Spotify. En als je het over hip-hop hebt, is maar één afspeellijst echt de grootste: Woordenschat. Voor rappers is dit daarom dan ook heel belangrijk. Als je daar inkomt, zullen je streams snel omhoog gaan.

Conclusie

Er bestaat geen twijfel dat de hip-hop scene zal blijven groeien. Het genre beïnvloedt jongere generaties en past zich voortdurend aan de huidige trends aan. Vanuit een commercieel punt ziet de toekomst van dit genre er goed uit. Waar je vroeger nog perse de major record labels als Sony, MCA, Universal, RCA, Warner Bros nodig had, kan je nu als independent zelf je muziek uitbrengen en naar het grote publiek krijgen. De muziekindustrie zal zich blijven ontwikkelen/veranderen en genres zullen blijven komen en gaan. Hoe dan ook, het gaan interessante jaren worden.

 

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Tseard van SkillsUni

Online

Hi! :), ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?

15:06
SkillsUni Online Muziek cursussen 512x512 wit rond

Nog geen account?